Webversie
Spartacus - Veel meer dan een tram voor Limburg
Lydia Peeters
‘Door een verschuiving van middelen in het spoordossier Zwankendamme in Zeebrugge is er een aanzienlijk budget van 18,6 miljoen euro vrijgekomen dat nu gebruikt kan worden om de overwegen in Diepenbeek maar ook in Bilzen aan te pakken.Deze financiële middelen zijn nodig om de sneltram van Hasselt naar Maastricht (Lijn 1) parallel met de bestaande spoorlijn 34 te laten rijden. Een betere en duurzame mobiliteit voor Limburg is voor iedereen goed’

Lydia Peeters
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken

Werken aan overwegen in Diepenbeek van start
Spoorbeheerder Infrabel is in Diepenbeek gestart met de werken voor het beveiligen van 7 overwegen. Dat is een belangrijke stap in de realisatie van de sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht.

De tramlijn loopt namelijk deels parallel met spoorlijn 34 en krijgt in Diepenbeek een halte op de Campus en een tweede halte vlakbij het treinstation. De tram passeert op haar traject 5 van de 7 overwegen op Diepenbeeks grondgebied en heeft er alle baat bij dat deze overwegen nu beveiligd worden. De overwegen worden vervangen door 3 bruggen, een tunnel en een fietspad.

De ingreep zal niet alleen een positieve impact hebben op de stiptheid van het spoorverkeer; ook de doorstroming van het andere wegverkeer verbetert. Samen met meer veiligheid een aanzienlijke winst voor alle weggebruikers. Het gaat om een gezamenlijk project van Infrabel, De Lijn, Het Vlaams Gewest, de gemeente Diepenbeek en NMBS.
Werfbezoek
Heidi Roubben (directeur De Lijn), Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken), Sabrina Linders (projectleider sneltram) en Guid Bartholomée (projectleider sneltram NL) op werfbezoek.
Op 5 februari 2020 brachten Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, burgemeester Kriekels (Diepenbeek) en vertegenwoordigers van Maastricht, Infrabel en De Lijn een bezoek aan de werf. Diezelfde dag kregen buurtbewoners uitleg over het project en de werken tijdens een infomarkt in Diepenbeek. Meer uitleg vind je hier of in de perstekst.
Openbaar vervoertunnel in Hasselt: stand van zaken
Openbaar vervoertunnel
Ondertussen vorderen de werken aan de openbaar vervoertunnel in Hasselt gestaag. Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn ondertunnelen daar het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Universiteitslaan (N702).
 

Deze tunnel is onderdeel van het Spartacusproject en zal in de toekomst gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Wil je op de hoogte blijven van de werken, neem dan hier even een kijkje. Of kijk hier naar de TVL-reportage, die een goed beeld geeft van de ondertunnelingswerken.
De Lijn
FacebookTwitter
© 2024 - uitschrijven - delijn.be - trammaastrichthasselt.eu - privacy beleid - disclaimer